Traktatie stress

En toen was het weer juni. Mijn dochter was vorige week jarig. En dus kon ik me weer gaan bezig houden met haar traktatie.

En ik ben natuurlijk niet de enige. Ik sprak laatst een vriendin die ook weer aan de slag moest met een traktatie. Ze is al weken aan het zoeken op Pinterest naar een gezonde en leuke traktatie. Elke keer als ze er één heeft gevonden is het toch nog niet leuk genoeg en zoekt ze nog even wat avonden door. Tijd die ze ook aan andere dingen had kunnen besteden, zoals een film kijken met haar man of dat fotoboek wat ze al tijden wil maken van de vakantie van vorig jaar.

Toen ze eindelijk een geschikte traktatie had gevonden, een rups van druiven met een cherry tomaat als hoofd, was ze samen met haar man tot ’s avonds laat bezig met het plakken van oogjes op de tomaat.  En dit is niet de eerste keer dat het zo gaat. Het ene jaar zijn het watermeloen sterren die gestoken moeten worden, het andere jaar zit ze een avond figuurtjes uit te knippen.

Als je het zo leest denk je, gekkenwerk! Maar hoeveel moeders staan ieder jaar, of meerdere keren per jaar op deze manier verjaardagen voor te bereiden? Hoe lang ben jij bezig met het maken van een traktatie?

Door wie laat jij je gek maken? Vaak laten we ons beïnvloeden door wat andere moeders al hebben gemaakt en dat wordt dan de standaard. Op die manier ligt de lat meteen al hoog en dat is de eerste stress impuls. Daarna komen alle andere dingen die ‘moeten’. Gezond, lekker, leuk, etc. En zo maak je jezelf steeds onrustiger en is het iets groots geworden waar je ieder jaar meer tegen op ziet.

Zou het niet heerlijk zijn als je het dit jaar eens helemaal anders kunt doen?

Dat kan! Want de enige die het moeilijk en stressvol maakt ben jij zelf. En diep in je hart weet je dat natuurlijk ook wel. Is het echt heel erg als je het jezelf gemakkelijk zou maken? Als je een simpele traktatie maakt die je prima de avond van te voren kunt maken? Dat zou het allemaal een stuk rustiger maken.

Dit jaar heb ik het mezelf heel makkelijk gemaakt. Ik was zo klaar. Ik heb papieren cadeauzakjes gekocht. Daar heb ik een plakje ontbijtkoek in gedaan, een mini waterpistool en een snoepje. Door de gekleurde zakjes zag het er leuk uit en de kinderen in de klas waren super blij!

Kinderen zijn gelukkig niet zo moeilijk. Ze vinden het leuk dat er een feestje is in de klas en dat ze een traktatie krijgen. Het maakt ze echt niet uit of ze bananen race auto’s krijgen of een zakje met lekkers er in. Dus als de kinderen er zo makkelijk mee om kunnen gaan, dan kan jij dat toch ook?!

Je kind blij, jij blij en dat is waar het om gaat

Het is een kwestie van jezelf blijven afvragen voor wie je het doet en wat je er zelf van vindt. Als jij het prima vindt en je kind is blij, dan is het goed. Want zoveel mensen, zoveel meningen. Men vindt er toch altijd iets van. De ene moeder vindt het niet goed genoeg, omdat het gezonder had gemoeten. De andere moeder vindt het allemaal maar overdreven. En een volgende moeder vindt dat je je er wel heel gemakkelijk vanaf hebt gemaakt.

Ik doe het tegenwoordig lekker makkelijk. Ik geef mijn kind drie opties. Zij kiest de traktatie, ik maak het. Het is iets wat ik de avond van tevoren kan klaarmaken en wat snel klaar is. Zij blij, ik blij. Vorig jaar heb ik zelfs dezelfde traktatie gemaakt als het jaar ervoor. Mijn dochter vond het geweldig en ik dacht: waarom niet?! Ik had heel moeilijk kunnen doen, omdat ik als moeder vind dat je niet twee jaar achter elkaar hetzelfde kunt trakteren, maar als mijn dochter het oké vindt dan is het goed en dan ga ik niet op zoek naar een ander idee voor een traktatie.

Dus als je de komende weken of tijdens het volgende schooljaar nog een traktatie gaat maken, vraag je dan af voor wie je het doet en wat voor jou en je partner acceptabel is. Als je deze twee dingen duidelijk hebt voor jezelf , wordt het een makkie. Succes!

Benieuwd naar mijn andere tips?

Vul hier je gegevens in en ontvang ze elke vier weken in je mailbox! Of vraag hier een gratis groeisessie aan.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.