Vakantie, kijk je er naar uit of veroorzaakt het een onrustig gevoel?

Eindelijk, we zitten in de laatste schoolweek voor de zomervakantie. De vakantie is in zicht! Kun je niet wachten of is het een bron van stress? Misschien bekijk je het van dag tot dag en pak je rustig je spullen voor de vakantie in net voor je vertrekt. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij, tussen alle laatste kinderfeestjes, afsluitende activiteiten van de sportvereniging of muziek/ dansclub en de schoonmaakavond op school, probeert de spullen in te pakken en alles klaar te maken voor de vakantie.

De laatste weken voor de zomervakantie zijn voor de meeste moeders (en kinderen) een drukke periode. Hoewel de meeste vaders hun steentje echt goed bijdragen, ligt de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld cadeautjes (kinderfeestje, zwemdiploma, juf of meester), schoonmaken op school en spullen klaarmaken voor de vakantie bij ons moeders. Daarnaast is het vaak hard werken om alles op je werk af te krijgen voor de vakantie om vervolgens terug te komen en net zo hard te werken om alles wat is blijven liggen weg te werken.

Relaxed de vakantie beginnen om nog relaxter terug te komen

Nu kun je hier op twee manieren mee omgaan.

Of je bekijkt het van dag tot dag. Je maakt iedere een lijstje van de dingen die moeten gebeuren waarbij je voor jezelf duidelijk een onderscheid maakt in prioriteiten, zodat als je je lijstje niet helemaal krijgt afgewerkt, het niet het einde van de wereld is. Morgen weer een dag.

Of je laat het je allemaal overkomen. En je gaat dus pas handelen als het moment zich voordoet. De consequentie daarvan is dan dat er veel stress wordt ervaren. Als je iedere dag begint en maar kijkt wat er op je pad komt, dan heb je misschien het gevoel dat je heel erg je best doet om alle ballen in de lucht te houden. Ik heb dit zelf jarenlang gedaan en dat was enorm vermoeiend.

Je kunt jezelf afvragen, wat gebeurt er als het huis niet helemaal is opgeruimd en schoongemaakt voordat je op vakantie gaat? Of als je iets bent vergeten mee te nemen? En wat moet er nu echt af op je werk voordat je met vakantie gaat? Als dat ene klusje nog twee weken blijft liggen, is dat erg?

Vaak leggen we onszelf allerlei dingen op die helemaal niet zo belangrijk zijn als dat wij ze zelf maken. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van alle werkende mensen last van stress voor de vakantie en 60% werkt over voor de vakantie. Je zou bijna denken dat op vakantie gaan eigenlijk helemaal niet goed is voor je. Dit kan anders.

Stel jezelf iedere dag de volgende vragen:

1 Wat is vandaag belangrijk?

Pas daarbij op dat je je mening over wat ‘moet’ niet laat overheersen, maar puur feitelijk kijkt naar de dingen die niet kunnen wachten tot morgen. Zoals eerder aangegeven, maak hier een lijstje van.

2. Waar kan ik hulp bij vragen en van wie?

Het is echt niet nodig alles zelf te doen. Misschien denk je dat alleen jij de leukste cadeautjes kunt uitkiezen, veel netter kunt inpakken dan je partner of die ene klus veel beter kunt dan je collega. Echter, als je alles zelf blijft doen, creëer je stress en werk je misschien veel over en dat wil je nu juist voorkomen. Kijk dus naar je lijstje en bedenk waar je partner (collega, vriendin, moeder, broer) je bij kan helpen en vraag dat.

Ik hoop dat je hiermee een rustigere manier je vakantie tegemoet gaat. Weet dat het echt niet zo hoeft te zijn, zoals je het nu aanpakt. Mijn tips zijn een begin en ik hoop dat je er vandaag nog mee aan de slag gaat.

Fijne vakantie!

Benieuwd naar mijn andere tips?

Vul hier je gegevens in en ontvang ze elke vier weken in je mailbox! Of vraag hier een gratis groeisessie aan.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.