Schaapjes tellen

Daar lig je weer. Je kunt de slaap niet vatten. Morgen ga je iets doen wat je spannend vindt. En in plaats van lekker slapen en veel energie opdoen, lig je wakker en maak je je druk om wat er morgen staat te gebeuren. Stel dat je niet het juiste antwoord geeft op de vragen tijdens je sollicitatie gesprek. Stel, je nieuwe collega’s zijn niet aardig. Stel, je krijgt die promotie niet. Stel, je geeft die belangrijke presentatie en je verpest het. Stel, stel, stel. Je maakt het dus super groot in je hoofd. Maar hoe kun je je nu druk maken om een situatie die morgen pas plaats vindt?

Heb jij een glazen bol?

Ben je een waarzegster geworden die weet wat er morgen gaat gebeuren? Nee, natuurlijk niet. Dus, waarom lig je dan wakker van iets waarvan je niet weet hoe het zal lopen? Waarom laat je je door je hoofd beroven van je welverdiende en nodige slaap?

Als jij denkt te weten hoe iets zal verlopen, vul je dus in voor een ander. Maar hoe kun jij bepalen wat er in het hoofd van iemand anders gebeurt? Het kan zijn dat de persoon met wie te maken hebt net slecht nieuws heeft gekregen of ook een nacht heeft wakker gelegen en daarom niet zo vriendelijk reageert als jij zou willen. Of misschien heeft de ander juist een super goed humeur en verloopt jullie gesprek daarom geweldig. Hoe dan ook, je weet het pas op het moment zelf.

En zeg nou zelf, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Volgens mij is het ergste wat er kan gebeuren dat het niet zo verloopt als dat je had gehoopt. Maar ligt dat dan per se aan jou of kan het met de ander te maken hebben? Stel, het lag wel aan jou, tja dan heb je een fout gemaakt. En door fouten te maken is er de mogelijkheid tot groei. Ja, onze maatschappij is nog niet helemaal op die manier ingericht, maar jij kunt er vandaag nog mee beginnen.

Fouten maken is menselijk, dus als je een fout maakt ben je gelukkig geen robot. En van die fout kun je leren. Ten eerste weet je dat je het de volgende keer anders aan zou pakken. Daarnaast was je hier nooit achter gekomen als je het altijd op de juiste manier had gedaan. En wat is eigenlijk de juiste manier?

Slapen ligt binnen handbereik

Als je ’s nachts toch wakker wordt en gaat piekeren, ga er dan even uit. Schrijf voor jezelf op waar je je nu zo druk over maakt, wat het precieze probleem is. Waarom kun je er niet van slapen? Wat kun je er aan doen? Wat zou je kunnen helpen? Je kunt het nu niet oplossen, maar morgen wel misschien. Hoe doe je dat? Op die manier verdwijnt het (grotendeels) uit je hoofd. En als je een notitieblokje naast je bed legt, hoef je er niet eens uit.

Door wakker te liggen focus je op wat er verkeerd zou kunnen gaan. Je zou kunnen proberen de focus te leggen op het beste wat er zou kunnen gebeuren. Het wil niet zeggen dat het zo gaat, maar het maakt je waarschijnlijk rustig en blij en maakt de voorbereiding een stuk aangenamer. Op die manier zou het je kunnen helpen.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.