Beren op de weg

Ken je ze, die mensen die bij alles beren op de weg zien. Mensen die altijd antwoorden met: “ja maar…” Of ben je misschien zelf zo iemand? Wees voorbereid, want ik ga niet mild zijn. Ik ga niet schrijven wat je wilt horen, maar ik ga je heel eerlijk vertellen wat ik vind van mensen die snel met ‘ja maar’ komen (ik ben ervaringsdeskundige 😊), maar dat doe ik natuurlijk omdat ik je wil helpen. Ook zal ik je vertellen dat het net zoveel energie kost om het anders te doen. En ik geef je natuurlijk tips.

Ja maar…

Je wilt dat er iets verandert, maar je wilt er eigenlijk niet te veel voor veranderen. De manier waarop je het nu aanpakt werkt misschien niet, maar is wel lekker vertrouwd. Zo ook 1 van de vrouwen die ik coach. Ze is een alleenstaande moeder en dat is natuurlijk heel pittig. Ze klaagde (heerlijk af en toe) dat ze geen tijd voor zichzelf had, maar dat wel ontzettend nodig had. Toen ik haar vroeg waarom ze dat niet voor zichzelf inplant, kwamen de ‘ja-maar’s. Geen geld, geen oppas, geen puf, noem maar op.

Waarom denken mensen toch altijd in belemmeringen in plaats van de te kijken naar de mogelijkheden? Als je je vooral focust op de belemmeringen, kun je altijd wel een reden bedenken om iets niet te doen. Je zou ook kunnen denken: ‘wat nou als?’

Wat nou als…
– je hulp vraagt aan de mensen om je heen?
– je daardoor 1 keer in de week bijvoorbeeld een lange wandeling kunt maken? Of eindelijk eens start met zingen, sporten of een talencursus?
– je je fitter én rustiger gaat voelen?
– je er achter komt dat er heel veel mensen zijn in je omgeving die je willen helpen en je dus ook wat voor hun kunt doen als zijn het nodig hebben?

Moeilijk, hoezo moeilijk? Het is juist heel erg makkelijk!

Veel vrouwen cijferen zichzelf weg, omdat ze druk zijn met hun gezin en/ of zich schuldig voelen als ze tijd voor zichzelf nemen. Het is altijd moeilijk en volgens deze vrouwen verander je dat niet zomaar.

Ja maar, ik kan niet zomaar weg. Dan is mijn man alleen met de kinderen en dat is heel zwaar voor hem. En mijn kinderen zijn heel erg aan mij gehecht en willen niet dat mama weggaat. Dat is natuurlijk allemaal waar, maar het gaat er om hoe jij hiermee omgaat. Als jij nooit meer de deur uitgaat, om alle genoemde redenen en misschien nog meer, dan zorg je dus niet goed voor jezelf en dat is jammer. Want juist als je goed voor jezelf zorgt, kun je nog beter voor je kinderen zorgen en blijft je relatie (mits je er 1 hebt) ook leuk.

Ja maar, dit is tijdelijk, nu zijn de kinderen nog klein en is het dus lastig, maar over een paar jaar wordt het makkelijker. Maar wie bepaalt dit? Jij kunt toch zelf je mogelijkheden creëren? Je bent toch een slimme jonge vrouw die alles regelt en doet? Dan moet dit toch een makkie voor je zijn.

Denk jij voldoende in mogelijkheden? Of zie je bij alles een probleem? Problemen zijn er om opgelost te worden. Kijk naar wat jij zelf kunt doen om dat wat je wilt mogelijk te maken. Heb je daarvoor hulp nodig, schakel hulp in. Blijft de schone was daardoor een dag (of een week 😊) langer liggen, haal je schouders op en pak de rust die je nodig hebt, of bedenk een andere oplossing.

Ja maar, zo simpel is het niet!

Een nieuwe routine krijgen is volgens velen heel moeilijk. Dat krijg je er niet zomaar uit. Je doet het al jaren op deze manier, dus dat is niet zomaar om te buigen.

Natuurlijk is het niet van de ene op de andere dag veranderd, maar om die verandering te laten plaatsvinden heb je echt niet meer energie nodig dan die je nu al voor je huidige routine gebruikt. Het is gewoon een kwestie van oefenen. Iedere dag. Des te meer je oefent, des te makkelijker het wordt. Al gauw zal het dan je nieuwe routine worden.

En als je tijdens het oefenen wel wat hulp kunt gebruiken, plan dan een groeisessie in met mij. Dat kan via mijn website, je mag mij mailen of je kunt mij bellen (06-4497 4693).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.