Plan

Heb jij een plan of overkomt het je allemaal?

Hoe ben jij de dag begonnen? Stond je rustig op, maar begon de sneltrein al snel te rijden? Kinderen aankleden, douchen, jezelf aankleden, brood smeren, tassen inpakken en dan tenslotte iets te laat weggaan van huis, zodat je al rennend je kinderen aflevert bij school. Het is nu herfstvakantie, dus misschien ging het er vanochtend iets rustiger aan toe, maar hoe is dat tijdens een normale schoolweek?

En dan kom je op je werk aan. Je begint met je e-mails, om vervolgens door te gaan naar een vergadering, daarna heb je weer nieuwe e-mails, je werkt aan een klus die eigenlijk gisteren af had moeten zijn en gaat met een lijst voor morgen op je bureau naar huis.

En als 1 van je kinderen ziek is? Ben jij dan altijd degene die het werk laat vallen en naar school gaat om je kind op te vangen?

Stress doordat we niet voorbereid zijn

Omdat er op een dag veel dingen gebeuren, kun je niet op alles voorbereid zijn. Maar voor sommige dingen kun je wel een plan hebben. Neem het voorbeeld van het zieke kind. Als jij en je partner allebei werken, kun je afspreken wie de verantwoordelijkheid heeft op welke dag. Stel, je spreekt af dat jij stand-by staat op maandag, woensdag en vrijdag en je man op dinsdag en op donderdag en je kind wordt ziek op donderdag, dan is het duidelijk dat je man iets moet regelen op zijn werk en niet jij. Op deze manier weet je precies wat je moet doen in een dergelijke situatie. Geen discussie, geen irritatie en geen stress. Simpel toch?!

Hoe pak je dat op je werk aan? Bijvoorbeeld als je aan iets zit te werken wat belangrijk is en waar je je aandacht goed bij moet houden, hoe zorg je er dan voor dat je niet wordt gestoord? Of dat je leidinggevende met een andere klus binnen komt? Weg focus.

Als je weet dat concentratie belangrijk is, zoek dan een plek waar je niet gestoord kunt worden, dus ook niet door e-mail of telefoon. Schakel een collega in die op de hoogte is van jouw plan en laat hem of haar een boodschap aannemen van degene die jou wilt spreken. Indien er echt nood aan de man is, kan deze collega je bereiken en anders ben je pas weer bereikbaar als je klaar bent.

Hoe maak je het jezelf gemakkelijk?

Bekijk voor jezelf wat je te doen hebt op een dag. Maak een lijstje en kijk voor iedere activiteit wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je die zaken regelt en schakel indien nodig hulp in.

Ik weet bijvoorbeeld dat ik moeite heb met opstaan, dus mijn lieve man brengt mij een heerlijk kopje koffie, zodat ik rustig wakker kan worden en vervolgens de sneltrein in kan stappen. Die sneltrein is er toch wel, maar ik ga er rustig mee om. Mijn man smeert het brood voor de kinderen, ik help ze met aankleden en breng ze naar school. En om het mezelf gemakkelijker te maken en niet iedere 10 seconden roep ‘schiet nou op!’, ‘heb je nou nog je tanden niet gepoetst?’, heb ik briefjes gemaakt. Net als op school, zodat mijn kinderen weten welke stappen ze moeten nemen voordat ze klaar zijn om naar school te gaan.

Nu begrijp ik dat het voor alleenstaande moeders een ander verhaal is en ik snap dat het niet altijd makkelijk is. Je moet nu eenmaal direct de sneltrein in, geen tijd om rustig bij te komen. Er is tenslotte niet een partner met wie je de taken op dat moment kunt delen.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen oplossingen zijn. Als je goed contact hebt met je ex-partner, kun je juist op de momenten dat je kind bij de vader is, tijd voor jezelf inplannen. Probeer dus echt te genieten van de tijd die je voor jezelf hebt en ga in die tijd niet weer allerlei klusjes doen. Neem het ervan, want als jij je op die momenten oplaadt, kun je de sneltrein de rest van de tijd weer beter aan.

Kijk dus naar de mogelijkheden om het jezelf gemakkelijker te maken. Als je een plan hebt, overkomen dingen niet je niet, want je bent voorbereid en je weet precies wat je kunt doen.

Ik ben benieuwd naar de oplossingen die jij hebt bedacht. Wat is jouw plan? Zou je ze hieronder met me willen delen? Of stuur me een mailtje: info@groeiuitjevoegen.nl.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.