No pain, no gain

Als je merkt dat er iets niet werkt in je leven, dan wil je dat veranderen. Zorgen dat het wel gaat werken. Maar nog te vaak spreek ik vrouwen die wel willen dat de situatie verandert, maar het lastig vinden daar iets voor te doen. Hoe kun je verwachten dat iets verandert als je zelf niets verandert? Nu ben ik het niet helemaal eens met ‘pain’ in de uitdrukking van de blogtitel, uitleg volgt hieronder, maar er is wel íets nodig voor de ‘gain’.

Veel mensen genieten de overtuiging dat verandering moeilijk is en dat het veel energie kost. Niets is minder waar. Want wat denk je dat al dat piekeren voor een energie kost? Of als je gefrustreerd bent over hoe het allemaal op je werk loopt? En keer op keer dingen doen waar je niet achter staat is doodvermoeiend. Dus, hoe kun je die energie op een andere manier gebruiken, zodat het wel voor je werkt.

Piekeren lost niks op!

Bedenk goed wat piekeren je oplevert. Maakt het de situatie beter? Nee. Het blijft in je hoofd zitten en misschien pieker je ook wel op basis van aannames. Want de meeste mensen vullen heel veel in voor anderen. ‘Dat gaat ze toch niet doen.’ Of ‘dat kan niet’. ‘Dat weet ik gewoon.’ Hoezo weet je het gewoon? Stel, je hebt iemand al een aantal keer om hulp gevraagd en diegene heeft al die keren ‘nee’ gezegd, dan kun je niet zeggen dat je het niet nog een keer vraagt omdat je toch al weet dat het antwoord ‘nee’ zal zijn. Ten eerste kun je de toekomst niet voorspellen. Ten tweede, wellicht waren er redenen waarom het die keren niet kon en zijn die anders dan de redenen die jij voor de ander hebt bedacht. Dus hou alsjeblieft op met invullen en vraag het gewoon!

Wat ook veel verwarring en gepieker op kan leveren is iets wat de ander heeft gezegd. Je blijft maar malen: ‘wat zou diegene daarmee bedoelen?’. Of ‘Dat wat hij/ zij zei is helemaal niet waar.’ Maar heb je gevraagd: ‘wat bedoel je daarmee? Wat wil je daarmee zeggen?’. Op die manier weet je precies wat de ander ermee bedoelde, je hebt het tenslotte gevraagd en niet ingevuld en kun je daarmee eventuele misverstanden uit de wereld helpen.

En stel, je piekert over een situatie dan lost piekeren dus niks op, je kunt beter in actie komen. Op die manier creëer je in ieder geval de kans om hoe het nu is te verbeteren. Dus ga actief oplossingen bedenken en voer ze zo snel mogelijk uit, zodat het niet in je hoofd blijft zitten. Op die manier krijg je meer slaap en/ of ben je actiever overdag, omdat je je niet meer bezig houdt met gepieker.

Dingen doen ten koste van jezelf

De meeste mensen doen graag iets voor een ander. Dat is heel waardevol en ik weet uit ervaring dat je er heel blij van kunt worden. Helpen is goed, echter het moet wel in balans zijn. Er bestaat een groep mensen die jammer genoeg op zo’n manier helpt dat ze er zelf last van krijgen. En dat kost dan dus bakken met energie.

Als je dus keuzes maakt op het moment dat er een hulpvraag is, sta er dan even bij stil wat voor belasting het geven van de gevraagde hulp voor jou is. Kun je dit erbij hebben of wordt dit te veel? En als het teveel wordt, zeg dan vriendelijk ‘nee, ik kan je nu niet helpen, maar vraag het gerust een volgende keer’. Zo weet de ander dat je wel bereidt bent te helpen, alleen niet op dit moment.

Tenslotte, bepaal ook goed of er überhaupt een hulpvraag is of dat jij die voor de ander hebt gecreëerd en daarmee dus ook een extra belasting voor jezelf? En ben jij de enige die dit op kan vangen of maak jij dat ervan in je hoofd? Vraag dat ook eens aan de ander, dat scheelt al de helft.

Makkelijker dan je denkt

Zoals ik aan het begin van dit blog heb aangegeven, ben ik het niet helemaal eens met de uitdrukking ‘no pain, no gain’. Pijn klinkt zwaar en vervelend en dat is niet nodig, vind ik. Ik ben meer van ‘no change, no gain’. Want je kunt niet verwachten dat er iets in je leven verandert, als jij niet verandert. En misschien zie je daar als een berg tegenop, maar ik heb je net een aantal tips gegeven waar je mee aan de slag kunt gaan.

Al met al valt het best mee je routines te veranderen ter verbetering van bepaalde situaties, maar zoals met alles wat nieuw is, zul je er aan moeten wennen. In het begin voelt het wat onwennig en heb je er gemengde gevoelens bij, maar uiteindelijk wordt het je nieuwe gewoonte en pak je het met gemak op een andere manier aan.

Werken bepaalde dingen in je leven dus niet, weet dan dat verandering van je houding een must is, maar de geruststellende gedachte is dat het dus niet zoveel energie kost als dat jij denkt. Kom dus vandaag nog in actie. Succes!

Benieuwd naar mijn andere tips?

Vul hier je gegevens in en ontvang ze elke vier weken in je mailbox! Of vraag hier een gratis groeisessie aan.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.