Sjaak Afhaakdag

Vandaag is het 12 januari, de dag waarop mensen hun goede voornemens laten vallen, blijkt uit onderzoek. Het is Sjaak Afhaakdag. Je houden aan je goede voornemens is dus moeilijker dan bij de start van het jaar gedacht. Heb jij je goede voornemens al aan de wilgen gehangen?

Zelf doe ik niet aan goede voornemens. Ik heb hier twee redenen voor.

Ten eerste is het een voornemen en dus niet een concreet doel met een gedegen plan. De kans van slagen is dus heel klein als het een voornemen is. Dat blijft vaak een voornemen in plaats van een concrete actie. Je neemt jezelf iets voor, je zegt niet: ‘ik ga a, b of c doen.’

De tweede reden is dat ik graag het hele jaar door wil groeien en beter wil aanpakken, zodat mijn leven makkelijker en leuker wordt. Dat is dus wat mij betreft niet afhankelijk van 1 januari. Ik sprak laatst een vrouw die tevreden was met een ‘redelijk’ leven. Ik viel bijna van mijn stoel. Dus redelijk is voldoende voor jou? Iedereen heeft z’n proces, dus blijkbaar was deze dame nog niet klaar voor verandering, maar ik hoop wel dat ze uiteindelijk zover komt dat ze geen genoegen meer neemt met redelijk en gaat voor alles wat er in zit!

Er wordt zoveel geschreven over goede voornemens dat je zou denken dat je voldoende informatie en tips hebt om succesvol te zijn in het bepalen van je voornemens voor dit jaar. En toch moet je ieder jaar weer constateren dat het niet gelukt is . Dus schaf je toch maar weer een badpak aan in plaats van een bikini. Of blijf je toch weer langer op je werk dan je je had voorgenomen. Zeg je ja tegen je schoonouders die graag 3 weken samen op vakantie willen in hetzelfde vakantiehuis en daar zie je nu al tegenop. En ga je het gesprek niet aan met die bezorger die wekelijks veel te hard door je wijk rijdt, terwijl er overal kinderen spelen, omdat je bang bent voor zijn reactie.

Dus je kunt vol enthousiasme beginnen, maar als er geen gedegen plan is, is het net zoiets als in je auto stappen en doelloos rondrijden. Je bereikt nooit je bestemming, want die is tenslotte vaag. En zo is het ook makkelijk om het al snel goed genoeg te vinden. Je hebt namelijk niets concreets waar je jezelf op kunt aanspreken. Dat is niet erg, maar als je succesvol wilt zijn in het behalen van je doelen, in dit geval je ‘voornemens’, dan is het belangrijk dat je niet zomaar van start gaat en al helemaal niet omdat het januari is.

Wat je van plan bent te veranderen is een patroon, een routine. Je doet het al een hele tijd op deze manier, dus dat is ook niet zomaar te veranderen. Dat kost tijd. Je moet jezelf een nieuwe manier aanleren en dat is niet in 12 dagen gebeurd. Daarnaast is het belangrijk dat je niet van slag raakt als het 11 dagen goed is gegaan en het dan de 12e dag mis gaat. Herpak jezelf en ga door!

Nogmaals, er wordt heel veel geschreven over goede voornemens en hoe je je er aan kunt houden en daarom wilde ik er eigenlijk geen blog aan wijden. Er wordt tenslotte al genoeg geschreven. En daar zit het ‘m nou net in. Je leest waarschijnlijk veel blogs en artikelen. Voor sommige mensen is dit voldoende. Maar geldt dit ook voor jou? Of ben jij iemand die het nodig heeft nieuwe dingen te ervaren? Want als dat het geval is, is het misschien een beter idee om concreet met iemand aan de slag te gaan.

Als coach weet ik dat sommige mensen tot meer inzichten komen als er iemand met ze meekijkt. Vaak zit je zelf in een tunnelvisie en op die manier heb je geen oog voor de mogelijkheden. Een coach kan je individueel of in groepsverband helpen tot de inzichten te komen die je nodig hebt om een nieuwe routine te creëren.

In alle gevallen is het zo, dat het belangrijk is dat je kijkt hoe jij in elkaar zit. Wat werkt voor jou? Want er zijn zoveel adviezen en tips dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en klakkeloos overnemen is geen goed idee. Vraag jezelf dus af als je iets leest, gaat dit werken voor mij? En als dat niet waarschijnlijk is, lees dan andere artikelen of zoek iemand die je in persoonlijke gesprekken verder kan helpen.

Tenslotte, zoals ik hierboven al heb beschreven, gooi niet meteen de handdoek in de ring als je de fout in gaat. Dus als je nu net als de rest van Nederland vandaag meedoet aan Sjaak Afhaakdag en je goede voornemens hebt laten vallen, herpak jezelf en ga morgen gewoon weer verder. Mét een gedegen plan!

P.S. Op dinsdag 29 januari aanstaande geef ik de workshop ‘Maak het jezelf gemakkelijk’ bij de VU Westland. Zou je graag meer tips willen krijgen of ken je iemand die dat wel kan gebruiken, aanmelden kan via https://www.vuwestland.nl/lichaam-en-geest/persoonlijke-ontwikkeling/workshop-maak-het-jezelf-gemakkelijk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.