Controle, schijn of werkelijkheid?

Veel moeders houden graag de controle over hun leven. En dat geldt voor alles. Van handdoeken opvouwen tot de kleding van de kinderen. En van een klassencadeautje voor de juf tot de surprise voor het klasgenootje van je kind. Maar ze hebben niet in de gaten, dat ze de controle juist verliezen door het zo krampachtig vast te houden.

Natuurlijk zijn er veel voordelen aan dingen zelf doen. Jij kunt het tenslotte helemaal doen zoals jij het wilt en dus weet je dat het ‘goed’ gedaan wordt. En dat het überhaupt wordt gedaan. Want als je het uit handen zou geven moet je iemand achter z’n broek aan zitten of misschien is het resultaat niet helemaal wat je in gedachte had.

Maar zoals je al aanvoelt, zitten er ook nadelen aan alles zelf willen doen. Als peuter is dat nog prima. ‘Zelf doen’ is prima, want je hebt nog zoveel te leren. Maar als volwassene is het ook fijn hulp te accepteren. Laten we het voorbeeld van de handdoeken erbij pakken. Stel, je hebt een drukke baan, een veeleisend gezinsleven en doordat je alles zelf wilt doen ben je iedere avond uitgeput. Nadat je alles wat je moest doen van jezelf hebt gedaan ben je zo moe dat je alleen nog maar naar bed wilt. Een gezellige avond met je partner en een Netflix serie of een avond weg met een vriendin zit er niet meer in.

Als je je taken nou eens onder de loep zou nemen, wat kun je een ander gezinslid dan bijvoorbeeld laten doen? Handdoeken vouwen is een makkelijk klusje en duurt niet lang. Dat is best iets wat door een ander in je gezin gedaan kan worden. Maar…dan moet je wel je eisen bijstellen. De manier waarop je man, je zoon of je dochter vouwt voldoet misschien niet aan jouw maatstaven, maar zorgt er wel voor dat het klusje van jouw bord is.

Veel werkende moeders rennen van hot naar her. Als ze niet werken zijn ze druk met het huishouden, helpen op school of iets aan het regelen voor hun kind. Ik begrijp het wel, want dat is nu eenmaal waar moeders goed in zijn en onze partners en kinderen denken er nu eenmaal niet zo snel aan. Maar dat betekent niet dat je het niet kunt vragen. De wil is er vaak wel.

Denk ook eens aan wat je kinderen voor jou kunnen doen. Jij doet genoeg voor je kinderen, dus kleine klusjes kunnen ze best overnemen van jou. Vooral als ze ouder zijn. Je kunt het opbouwen. Mijn dochters zijn nu 7 en 5 en ze helpen mij met het uitruimen van de afwasmachine, plastic verzamelen en de tafel dekken en afruimen. Mijn oudste houdt erg van poetsen, dus zij pakt er regelmatig een stofdoek bij en stoft haar eigen kamer. Ook met koken helpen ze me regelmatig. Ze kunnen prima groente snijden bijvoorbeeld. Dat scheelt jou weer en je kinderen vinden het ook nog leuk om te doen! En natuurlijk kan dit niet altijd. Tenslotte gaat het wel iets langzamer dan als je het zelf zou doen en die tijd heb je niet altijd. Maar als het wel kan is het leuk voor je kinderen, handig voor jou en ook nog eens quality time samen. Win, win, win!

En dan wil ik ook graag nog de onderwerpen ‘perfectie’ en ‘wat zullen anderen ervan denken’ aansnijden. Als ouder wil je je kind graag helpen en dat is alleen maar goed. Maar het is ook prima om het bij je kind te laten. Als er bijvoorbeeld een kerstdoos versierd moet worden voor het kerstdiner, laat ik dat geheel bij mijn lieve kleuter. Het is haar feest en dus mag zij bepalen hoe de doos er uit komt te zien. Ik geef haar de materialen en dan gaat zij aan de slag. Dat scheelt mij een hoop werk, het is echt een doos van het kind voor een ander kind en het bevordert de creativiteit en zelfstandigheid van mijn kind. Wederom win, win, win.

Dus, de volgende keer dat je je gestrest voelt, omdat je alles zelf aan het doen bent en de controle wilt houden, denk dan in mogelijkheden en vraag een ander gezinslid je te helpen. En als je dat nu eens regelmatig doet, dan hou je energie over voor andere dingen. Zou dat niet heerlijk zijn?

Benieuwd naar mijn andere tips?

Vul hier je gegevens in en ontvang ze elke vier weken in je mailbox! Of vraag hier een gratis groeisessie aan.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.