Genoeg is genoeg!

Ik heb even nagedacht of ik dit moet delen. Sommige mensen zullen zich misschien beledigd of aangevallen voelen, maar dat is niet de intentie die ik heb. Ik wil dit delen, omdat ik mensen zo graag help. De liefde voor het geven is bij mij zo groot dat niets me gelukkiger maakt. Wat ik de laatste tijd merk is dat mensen weten dat ze hulp nodig hebben, maar ervoor kiezen in de overlevingsstand te blijven. En dat begrijp ik best. Zelf heb ik dit ook heel lang gedaan. Je manier van leven voelt oncomfortabel, maar je doet het al zo lang dat dit patroon je comfort zone is geworden. Jammer, want je zou zoveel meer uit je leven kunnen halen.

Groei uit je voegen bestaat bijna 1 jaar. In het afgelopen jaar heb ik heel veel vrouwen gesproken. Het merendeel van deze vrouwen worstelt met de combinatie van moeder zijn en daarnaast werken. Want werken is fijn omdat je jezelf wilt blijven ontwikkelen, omdat je onderdeel wilt zijn van de maatschappij en ook omdat je zelf je geld wilt verdienen. Als je het zo leest denk je dat werken en moeder zijn best meevalt, maar door allerlei patronen maken we het onszelf onnodig moeilijk.

Een veel te hoge lat

Perfectionisme bijvoorbeeld. Je gunt het jezelf niet een fout te maken. Alles moet goed gaan, want als je een fout maakt voel je je een complete mislukking. Heel jammer, want van fouten maken kun je heel veel leren. En ja, we proberen onze kinderen dit te leren, maar zelf geloven we niet wat we tegen ze zeggen. Probeer het eens. Kijk eens naar het leermoment de volgende keer dat je een fout maakt. Wat zou je de volgende keer anders doen? En wat als je deze fout niet had gemaakt. Dan had je nooit een nieuw inzicht gekregen. En probeer ook eens feitelijk te kijken naar een situatie. Wat is er nu feitelijk gebeurd? Is bijvoorbeeld de traktatie voor je kind niet zo goed gelukt als jij in je hoofd had? Dat kan gebeuren. Maar is de traktatie dan mislukt of heeft het gewoon anders uitgepakt dan wat jij van tevoren had bedacht?

Een ander voorbeeld van een patroon dat behoorlijk belemmerend kan werken is de behoefte aan waardering, respect en liefde. Je bent altijd bezig wat een ander wilt. Nee zeggen is moeilijk, want wat nou als die ander je daardoor niet meer aardig vindt. En daardoor doe je heel veel dingen waar je eigenlijk niet achter staat. Je houdt niet van conflicten en dus houd je je mond. Maar daarbij verlies je jezelf steeds een stukje meer. En geloof mij, er komt een dag dat je batterij leeg is en je niet meer verder kunt, omdat je je ware ik zo lang hebt genegeerd. Ik kan het weten…

Hulp, op welke manier dan ook

Vaak weet je het allemaal wel. Maar je handelt er niet naar. Je weet dat je huidige aanpak niet voor je werkt. Het werkt eerder tegen je. Maar je weet ook niet hoe je het anders zou kunnen doen, anders had je het allang gedaan. En dan is het dus fijn als er iemand met je meekijkt. Een coach bijvoorbeeld. En ja, ik weet dat dit woord een beetje wordt uitgespuugd door mensen, maar coaches zijn heel waardevol. Ik heb zelf ook een aantal hele goede en fijne coaches gehad die mij hebben gebracht waar ik vandaag sta.

Hoe fijn zou het zijn als je een nieuwe aanpak leert? Een aanpak die ervoor zorgt dat voor jezelf kiest zonder een ander daarbij te schaden. Een aanpak die ervoor zorgt dat goed goed genoeg is, waardoor jij tijd overhoudt voor jezelf, je kinderen, je partner of iets anders wat jij belangrijk vindt. Een aanpak waardoor je weet hoe je je focus kunt houden op dat wat je wilt bereiken en daarbij ook zonder schuldgevoel om hulp vraagt.

Hoe lang accepteer jij het nog om te overleven? Of wil je meer uit je leven halen en schakel je hulp in? Ik hoop dat dit blog je aan het denken zet over hoe jij je leven leidt. En of je dit op deze manier wilt blijven doen. Als je conclusie is dat je het anders wilt, denk dan eens na op welke manier je hulp kunt gebruiken. Wat en vooral wie past bij jou? Is dat een coach, een training of een luisterend oor van een dierbaar iemand?

Mocht je wel wat hulp van een coach kunnen gebruiken, neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden om jou het beste te kunnen helpen. Je kunt mij bellen (06 4497 4693) of mail naar info@groeiuitjevoegen.nl.

Fijne dag!

Benieuwd naar mijn andere tips?

Vul hier je gegevens in en ontvang ze elke vier weken in je mailbox! Of vraag hier een gratis groeisessie aan.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.