Staat jouw passie al jaren in de koelkast?

Vanochtend stond ik op het schoolplein en raakte in gesprek met een moeder. Ze heeft een sterke en warme persoonlijkheid. We raakten in gesprek over passie. En dat wat het diepste je kern raakt. Ik vertelde haar over mijn ontdekkingsreis op het gebied van het helpen van een ander. Dat ik graag wil coachen, maar ook geluksles wil geven en daarnaast ook nog iets maatschappelijks wil doen, zodat ik concreet kan bijdragen aan het welzijn van een ander. Alleen op welke manier weet ik nog niet.

Het is voor mij een zoektocht waar ik al sinds de middelbare school mee bezig ben. Ik weet op dit punt in mijn leven eindelijk op welke manier ik deze wens invulling kan geven. Ik zie het eindelijk helder. Ik weet ook dat ik in actie moet blijven, want als ik passief blijf wachten en hopen gebeurt er niets. En dus zet ik stappen om dichterbij de invulling van mijn passie te komen.

De moeder in kwestie deelde met mij dat ook zij een passie heeft. En ook voor haar is het al lange tijd een zoektocht. Maar daar kwamen de beren op de weg. Ja maar, dat is alleen te doen als vrijwilliger. Ja maar, dat past niet in ons leven. Natuurlijk moet je reëel blijven, het is alleen jammer dat je je wens en je passie daarmee belemmert. Door te denken in mogelijkheden ben je in staat met kleine stapjes invulling te geven aan je wens.

Ik gaf haar dus het advies eens te kijken naar de mogelijkheden. Beide kinderen zitten nu op school, dus wat zou je in die uren kunnen doen als vrijwilliger? En start daar gewoon eens mee. Misschien kom je er tijdens je inzet als vrijwilliger achter dat er veel meer mogelijk is. En omdat je al als vrijwilliger werkt, kennen mensen je en gunnen ze je misschien wel andere (betaalde) taken of krijg je in ieder geval de mogelijkheid te solliciteren. Of ze kunnen met je sparren over waar jij je passie het beste tot uiting kunt laten komen.

Een goede vriendin van mij heeft sinds kort een nieuwe baan. Dit is gelukt, omdat ze in contact kwam met iemand die werkt bij de organisatie waar ze interesse in had. Door een dagje mee te lopen kreeg ze een beeld van wat er allemaal mogelijk was en wat haar daarin wel en niet aansprak. Door vervolgens ook op andere locaties een dagje mee te draaien werd ze enthousiast. Er kwam vervolgens een vacature vrij. Ze besloot te solliciteren. Omdat de organisatie al bekend was met haar en het team ook enthousiast was doordat ze al had meegedraaid, heeft ze de baan gekregen. Ik wil hiermee aangeven dat je met kleine stappen kunt beginnen en dat je op die manier helder krijgt in welke richting je kunt gaan.

Waar en hoe te beginnen?

Heel lang heb ik geworsteld met de vraag: wat is mijn passie? En iedereen roept altijd dat daar allerlei trucjes voor zijn. Met vragen als: wanneer vergeet je de tijd? Met welke activiteit zou je je de hele dag wel kunnen bezig houden? Etc, etc. Deze vragen konden mij niet verder helpen. Ik zat vast. Dacht ik… Tot ik een aantal weken geleden iets wezenlijks kon betekenen in het leven van een ander. Dit raakte mij zo tot in mijn kern dat ik wist dat dit mijn passie is. Dit is mijn fundament en daar moet ik iets mee. Ik heb nog steeds niet helder hoe ik er precies invulling aan ga geven, maar ik weet wel dat ik in actie moet komen. Want alleen op die manier kom ik erachter.

Als ik alleen maar ga zitten nadenken over het hoe en wat dan gebeurt er niets. Dus loop ik eens een middag mee met iemand die een functie heeft die me aanspreekt. Drink ik koffie met iemand anders die volgens mij een interessante functie heeft. Google ik termen die te maken hebben met mijn passie. En tenslotte geniet ik. Ik vertrouw erop dat iedere actie mij dichterbij het doel brengt. En is iets niet helemaal zoals ik had verwacht dan brengt het me wel weer in aanraking met iets wat wel goed bij mij past.

Bottomline. Stop met wachten en hopen. Als je iets wilt, maar je weet nog niet goed hoe, begin dan gewoon met doen. Gaandeweg kom je erachter of je links-of rechtsaf wilt. Je netwerk wordt groter en wie weet welke kansen dit biedt. Dus, haal jij vandaag nog je passie uit de koelkast?

Benieuwd naar mijn andere tips?

Vul hier je gegevens in en ontvang ze elke vier weken in je mailbox! Of vraag hier een gratis groeisessie aan.


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.